Читај ми!

Књига за слушање

Џон Банвил: Фрагменти времена. Даблинске успомене (14)

У емисији Књига за слушање, коју реализујемо у сарадњи са издавачком кућом Клио, од 20. јуна до 3. јула, можете слушати одломке из дела Џона Банвила „Фрагменти времена. Даблинске успомене”.

Живописна збирка успомена на даблинске догађаје, смештене на међи фактографије и фикције, Фрагменти времена. Даблинске успомене дело је Џона Банвила, аутора романа Море, за који је добио престижну Букерову награду. Рођен у малом, од ирске престонице незнатно удаљеном граду, јунак ове приче се са Даблином први пут упознаје као дете - са искреним и непатвореним одушевљењем. Премда му је, као пунолетном младићу, коначно пресељење у град донело и понеко разочарање, опчињеност њиме не јењава. Водећи читаоца даблинским улицама, аутор ових псеудомемоара ужива у историји културе, архитектуре, политике и друштва. Проткане непосредним и личним сећањем на извесна места и сусрете, приповедачеве успомене су, истовремено, омаж времену одрастања и формирања уметника у младости. Читаоца или, боље речено, путника, очекује прича о граду и животу у њему, пуна слојевитих, посве неочекиваних емоција.

„Сваки уметник зна да je за уметника детињство и дечје поимање ствари дубоки извор онога што се некад називало надахнућем, ако ни због чега другог онда због чињенице да смо као деца први пут схватили свет као тајну. Одрастање је, нажалост, процес претварања тајне у свакодневицу. Више нас ништа не чуди - ни небо, ни смена годишњих доба, ни љубав, ни други људи - само због тога што смо се навикли на све то... Нико од нас није све видео: све је увек ново и сваки пут је први пут. Ми не одрастамо, само постајемо тупи", пише Џон Банвил.

Превела с енглеског: Ксенија Тодоровић
Читаo: Бојан Жировић
Уредница циклуса: Тања Мијовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво