Грамофонија – Квартети Јозефа Хајдна

Започињемо мини циклус у којем ћемо репродуковати снимке гудачких квартета Јозефа Хајдна у извођењу чланова гудачког квартета Глинка. Емитујемо записе са плоче продукцијске куће Мелодија забележене 1974. године.

Квартет Глинка је своје дискографске активности интензивирао почетком седамдесетих година, објављујући албуме са снимцима дела класичара и домаћих стваралаца, као што су плоче са квартетима Хајдна и Цинцадзеа или албум Карена Хачатуријана. Иако су првенствено били активни у СССР-у, њихова каријера је била дугог даха, а често су током година сарађивали, не само са врхунским солистима, већ и са извођачима џез музике. Ипак, може се рећи да је двоструки албум са Хајдновим квартетима био врхунац њиховог дискографског домета, будући да је то једна од ретких плоча овог ансамбла која је доживела више реиздања. Снимке је забележио чувени сниматељ Валентин Скобло.

Значајно је истаћи да је виолиниста Сергеј Пишчугин истовремено био члан и квартета Шостакович, са којим је такође изводио сличан репертоар и остварио много богатију дискографску каријеру. Занимљиво је да је и овај ансамбл снимио Хајднов монументални циклус посвећен последњим Христовим речима, али готово четврт века касније. Међутим, ова плоча није стекла популарност записа квартета Глинка иако је објављена и на дигиталном носачу.

Аутор: Милан Милојковић
Уредница: Сања Куњадић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво