Читај ми!

Музеј звука

У емисији ћете пратити снимак наступа ансамбла Профети дела Квинта одржаног 25. јуна прошле године у оквиру фестивала Бахове недеље у Тирингији.

На програму овог концерта чија је тема била "1700 Година јеврејског живота у Немачкој и 900 година у Тиринигији" нашли су се псалми два мајстора који су почетком 17. века радили у Мантови: Клаудија Монтевердија и Саламонеа Росија. Обојица су радили на двору породице Гонзага, али је за разлику од Монтевердија, Саламоне Роси мање познат данашњој публици. Овај уметник јеврејског порекла био је веома цењен на двору, где је објавио више збирки световних мадригала и инструменталних композиција. Захваљујући већем броју јеврејских музичара који су били активни у Мантови, Роси је био у прилици да за потребе извођења у синагоги, компонује сложену, "западњачку" музику на хебрејском језику, желећи да уведе у литургијску праксу вишегласни стил негован у Италији тог доба. Тако је 1622. године настала збирка "Соломонове песме", али су нажалост сви његови напори били узалудни када је због грађанског рата и куге која је 1630. године погодила Мантову, готово читава јеврејска популација напустила овај град.

На концерту чији ћете снимак пратити у вечерашњој емисији, поред дела Росија и Монтевердија, изведени су и псалми Елама Ротема, савременог аутора који је компоновао дела у стилу музике са почетка 17. века, настављајући тамо где је, по његовом мишљењу, Саламоне Роси стао.

 

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво