Читај ми!

Путеви прозе

Алмуденa Грандес: Франкенштајнова мајка (11)

У емисији Путеви прозе, можете слушати делове романа савремене шпанске списатељице Алмудене Грандес „Франкенштајнова мајка”.

Алмудена Грандес (1960–2021) једно је од највећих имена савремене шпанске књижевности. Франкенштајнова мајка последњи је део петокњижја започетог 2007. године романом Смрзнуто срце (Инес и радост, 2010; Читалац Жила Верна, 2012; Три Манолина венчања, 2013; Пацијенти доктора Гарсије, 2017).

Грандес своје приче гради на два колосека. Први је посвећен појединачним женским ликовима који се боре против предрасуда и снажних религијскиг стега, а списатељица своје ликове смешта на крај 19. и почетак 20. века. Друга њена опсесивна тема је грађански рат у Шпанији, било да о том рату говори директно, било да се он, као мрачни одјек, налази у позадини радње.

Франкенштајнова мајка прати живот шпанског психијатра који се, с 33 године и пошто је већ створио каријеру у Швајцарској, враћа у Франкову Шпанију. Не само што не препознаје земљу у којој одрастао – фашизам је земљу и људе потпуно изобличио – него се, као стручњак, сусреће с дубоким неразумевањем и препрекама какве у слободној земљи није имао. Истовремено с успоменама из детињства, често врло неугодним, појављују се ликови које је некада познавао.

Алмудена Грандес врхунска је приповедачица. Њена проза, све време, читаоца држи у напетом ишчекивању.

Роман шпанске списатељице појавиће се у издавачкој кући „Блум" из Београда.

Са шпанског превела Јасмина Миленковић
Чита Душица Мијатовић
Уредник Иван Миленковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво