Читај ми!

Нова дискографија

Представићемо најновији албум пијанисткиње Мицуко Учида, са Дијабели варијацијама Лудвига ван Бетовена, који је 8. априла објавила издавачка кућа Дека класикс.

Учида је ексклузивна уметница издавачких кућа Дека класикс и Филипс већ више од четири деценије. Њен прослављен дискографски опус, који укључује и звучне записе свих соната Моцарта и Шуберта, донео јој је Греми награде, као и награде часописа Грамофон и Би-Би-Си Мјузик магазина. Ова уметница важи за једног од највећих интерпретатора музике Прве и Друге бечке школе. Како истиче музиколог Стефан Цветковић, „бескомпромисном уметничком посвећеношћу Мицуко Учида је успела да изгради јединствен пијанистички стил који се заснива на сувереном владању техником и пажљивом конципирању интерпретације за коју се с уверљивошћу може рећи да резултира истински оригиналним тумачењем музичке литературе".

Жива извођења Бетовенових Дијабели варијација Мицуко Учиде критичари описују као очаравајућа и убедљива до самог краја. Нови и једини снимак овог дела у дискографском опусу ове уметнице забележен је у Снејп Молтингу у Сафоку, концертној дворани према којој ова јапанска пијанисткиња осећа изражен афинитет. Учида је овог пута фокусираном и страственом интерпретацијом удахнула нови живот овом једном од највећих варијационих циклуса у историји музике. Ниједна од 33 варијације не пролази без суптилног осветљавања тренутка, артикулације или унутрашњег дијалога. Врхунац Бетовенове маштовитости који долази до изражаја због његове могућности да једну тему трансформише у безброј живахних, изражајних видова, Учида управо подвлачи у својој интерпретацији користећи изражену артикулацију, доследно праћење партитуре, водећи се пак са друге стране сопственим осећајем и музикалношћу.

Уредница Јелена Дамјановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво