Читај ми!

Жене у музици – Михала Петри

Михала Петри на блок-флаути изводи дела Жак-Кристофа Нодоа, Сунлејфа Расмусена, Танга Ђенпинга, Паула Белинатија и Хермета Паскуала.

Михала Петри је једна је од најзаслужнијих уметница која је блок-флауту на светској музичкој сцени промовисала не само као инструмент на којем се најчешће изводе остварења ране и барокне музике, већ и дела савремених композитора. Поред тога, заслужна је и за увођење блок-флауте као солистичког инструмента и у модерним концертним дворанама.

Рођена у Копенхагену 7. јула 1958. године, Михала Петри је почела да свира блок-флауту у трећој години, а већ у петој имала је први наступ у Данском радију. Као солисткиња дебитовала је 1969. године у Тиволију, након чега је започела студије на Високој школи за музику и позориште у Хановеру, у класи Фердинанда Конрада. По окончању студија започела је плодну концертантну каријеру наступима у Европи, Северној Америци, Израелу и Аустралији, а често је гостовала и на престижним светским музичким фестивалима. Наступала је са музичарима попут Хајнца Холигера, Пинчаса Цукермана, Салватореа Акарда, Кита Џерета, Кристофера Хогвуда и Клаудија Абада, као и са водећим камерним и симфонијским оркестрима. За изузетну виртуозност и јединствену музикалност коју показује изводећи дела од барокних до савремених аутора, Михала Петри је одликована значајним наградама и признањима: за сарадњу са Владимиром Спиваковим и ансамблом Московски виртуози са којима је забележила Вивалдијеве концерте, 1997. добила је немачку награду за дискографска издања, а исте године је номинована и за награду Удружења нордијских музичара. Године 1995. Краљица Данске одликовала ју је Орденом за заслуге, док је 1998. овенчана и наградом Вилхелм Хансен. Јуна 2000. добила је Leonie Sonning награду, којом је, између осталих, 1959. године одликован Игор Стравински.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво