Читај ми!

Грамофонија – Симфоније Волфганга Амадеуса Моцарта

Репродукујемо снимке Симфонија број 38 и 36 познатије као Прашка и Линц симфонија Волфганга Амадеуса Моцарта у извођењу чланова ансамбла Градске капеле из Дрездена под управом Карела Анчерла. Емитујемо записе са плоче продукцијске куће Етерна објављене 1960. године.

Анчерл је током педесетих година постао познат као диригент који остварује значајне студијске успехе са Чешком филхармонијом, тумачећи најчешће остварења домаћих композитора и својих савременика. Међутим, приликом гостовања у Дрездену почетком наредне деценије, овај тада већ чувени уметник је сачинио два изузетна снимка Моцартових симфонија број 36 и 38 са члановима ансамбла тамошње Градске капеле, а које је источнонемачки издавач Етерна убрзо објавио као моно издање изузетног квалитета. Током шездесетих је уследило још неколико реиздања овог албума, а онда је услед бурних догађаја са краја шездесетих, који су оставили последице и на Анчерлову каријеру, плоча помало заборављена и све до деведесетих година остала у сенци много познатијих интерпретација овог чешког уметника. У ери компакт-дискова је дошло до обнављања интересовања за мање познате Анчерлове записе, те су и ови снимци поново објављивани на дигиталним носачима у више наврата, било самостално, било као део колекције сабраних дела.

Омот за ову плочу је дизајнирао чувени берлински уметник Руди Дитрих, власник истоименог студија који је у дискографском свету постао познат као центар заслужан са стварање атрактивних омота, због којих су плоче источнонемачког издавача из педесетих година имале препознатљив и уникатан изглед, одударајући од тадашњих генеричких принтова са плоча већине издавача Источне Европе. Нажалост, оригинални дизајн није сачуван и на дигиталним издањима, која у зависности од контекста у којем су објављнена, најчешће садрже фотографије чланова дрезденске капеле или Карела Анчерла.

Аутор Милан Милојковић
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво