Грамофонија – Композиције Лудвига ван Бетовена

Репродукујемо снимке Клавирског концерта у це-молу број 3 опус 37 и увертире „Леонора" Лудвига ван Бетовена у извођењу чланова Симфонијског оркестра Мађарског радија под управом Хериберта Есера уз суделовање солисткиње Ани Фишер. Емитујемо записе из 1966. године са плоче продукцијске куће Квалитон.

Упркос успесима ранијих дискографских остварења које су предводили Фишер и Есер, албум који вечерас емитујемо чини се није објављен у луксузној верзији, већ је, напротив, реч о плочи намењеној широкој публици, која је објављена под етикетом познатијој по популарним издањима. Иако је продуцентски тим који су чинили Ференц Такач и Иштван Јухас забележио снимке врхунског квалитета, они нису били доступни на квалитетнијем носачу све до дигиталног реиздања 1991. године. Овоме је вероватно допринела и чињеница да Фишер није одобравала објављивање снимака којима није била задовољна.

Занимљиво је да се на предњој страни омота налази фотографија Бетовеновог клавира из Мађарског народног музеја коју је забележио Ђула Холич, иначе познат по томе што су његови радови били штампани на разгледницама које су на себи имале тонски запис и могле су се репродуковати на грамофону. Поред тога, аутор је неколико успешних омота за плоче са музиком Беле Бартока, по којима је постао познат и ван своје домовине.

Аутор Милан Милојковић
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво