Читај ми!

Са београдских сцена – Трагом звука кроз крајеве Србије

Чућете снимак концерта који је под називом „Трагом звука кроз крајеве Србије” одржан 8. новембра прошле године у Галерији Арт Гет, Културног центра Београда

Фаготискиња Милена Станковић, флаутисткиња Стана Крстајић и пијаниста Уки Оваскаинен извели су дела српских композитора писана за фагот и са фаготом. На програму су била дела Александра Вујића, Милане Стојадиновић Милић, Владимира Тошића, Дејана Деспића, Светлане Савић, Станојла Рајичића и Маје Ле Ру Обрадовић.

Концерт је отворен комадом под називом Из Источне Србије за флауту, фагот и клавир Александра Вујића, а уследила је композиција Да ниси нешто заборавио за флауту и фагот Милане Стојадиновић Милић. Потом ћете чути Дуал Владимира Тошића из 1992. године, једну од првих постминималистичких композиција овог аутора. Заснована на строго конципираном сложеном репетитивном процесу, према речима музиколошкиње Марија Масникосе, композиција искорачује из простора радикалног минимализма само захваљујући специфичној "тродимензионалној" физиономији репетитивних модела са којима се ради. Ови модели симулирају најчешћу фактурну организацију тоналне музике - мелодија + пратња, те и сама композиција припада пољу постмодерне симулацијске уметности. 

У наставку ћете чути: Колаж опус 139 за соло фагот Дејана Деспића, Сенсибиле и прелудијум за клавир Светлане Савић и Песму и игру за фагот и клавир Станојла Рајичића, Базар четири ветра Маје Ле Ру Обрадовић и Аргентински танго за флауту, фагот и клавир Александра Вујића.

Уредница емисије Марија Вуковић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво