Читај ми!

Научни скупови

Привилегија мањине – о дјел(овањ)у Радомира Константиновића. Говори Владимир Бити

У циклусу Научни скупови у петак 28. јануара почињемо да емитујемо прилоге са научног скупа посвећеног Радомиру Константиновићу „Привилегија мањине – о дјел(овањ)у Радомира Константиновића”, који је, у организацији Томислава Брлека и Ненада Ризвановића, октобра прошле године одржан у Загребу у оквиру 14. Subversive festival-a и у просторијама Српског привредног друштва „Привредник”.

У данашњој емисији можете пратити излагање професора Владимира Битија „Битка за романтичарско насљеђе: Константиновић и Црњански". Основна теза Битијевог излагања јесте да је Константиновић, у свом славном тексту о Црњанском, покушао Црњанског да спасе од њега самог. Инсистирајући на младом, идеалима преданом Црњанском, као и на његовом уметничком опусу, Константиновић као да је опростио зрелом Црњанском кокетирање с недопустивим идеологијама и праксама које су завршавале у концентрационим логорима, а не у идеалним световима и бескрајном плаветнилу (што је романтичарска визија Црњанског). Како је, међутим, немогуће Константиновића осумњичити за било какву везу с фашистичком идеологијом и праксом (напротив), порекло заплета професор Бити ће потражити у сусрету поетика ова два велика писца.

Идућег петка, 28. јануара, можете пратити излагање сарајевског германисте Вахидина Прељевића „Отварање 'балканског' субјекта: Константиновићев концепт анализе културе".

Уредник Иван Миленковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво