Мајстори барока – Јан Јозеф Игњац Брентнер

У вечерашњој емисији слушаћете арије, као и концерте из збирке Хора померидиана – Поподневни час Јана Јозефа Игњаца Брентнера. Изводе сопран Хана Блажикова и ансамбл Колегијум Марианум. Диригује Јана Семерадова.

О животу овог чешког композитора не постоји пуно података. Сматра се да је рођен 1689. године у малом граду Добрани, а да је двадесете и тридесете године 18. века провео у Прагу. У овом граду био је активан као хориста, компоновао кончерта, као и мотете намењене за сахране припадника језуитског реда у четврти Мала страна. Следећи трагови о музичкој активности овог аутора потичу из друге деценије 18. века, тачније између 1716. и 1720. године када су објављене четири збирке његових композиција. Прве три су посвећене духовној музици, док четврта садржи концертанта дела и сврставају Брентнера међу чешке композиторе са највише објављених дела у овом периоду.

Брентнерове арије, објављене 1716. године, писане су по угледу на италијанске арије, и углавном су коришћене током мисе на месту Посланице или Јеванђеља. Оригинално писане на духовне текстове, неретко су биле виртуозног карактера, а на месту пратње композитор је често користио концертанте инструменте. Оваква пракса писања духовних арија није дуго опстала, те су је после замениле оперске арије на које су додавани пригодни текстови.

Збирка концерата Хора помередиана из 1720. године, у поднаслову садржи одредницу "камерни концерти" и у њима Брентнер комбинује елементе концерта, свите и сонате. Главна деоница је често поверена обои, виолини или попречној флаути, која је у то време била нов инструмент, а пратеће деонице су биле писане за другу виолину, виолу и виолончело. Ове троставачне или четвороставачне композиције започињу спорим уводним ставом који подсећа на уводни став трио сонате, затим настављају другим, брзим ставом, који је некада подељен у два дела, а на месту последњег налази се став плесног карактера.

Ауторка: Саша Тошковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво