Читај ми!

Бојан Јовановић: Варварство и савремени свет (3/5)

Иако културно-историјски превазиђено и везано за давну прошлост, варварство је у виду архаичног психолошког потенцијала присутно и у данашњим цивилизованим људима и, зависно од околности, може се испољити на различите начине – сматра антрополог Бојан Јовановић.

Према ауторовом мишљењу, показало се да упркос технолошком и материјалном напретку поједини народи својим односом према другима могу пасти у варварство. Реч је о својеврсном духу варварског наслеђа који се истоветном психологијом потврђује савременим средствима и у данашњем цивилизованом свету. У непримереним поступцима појединаца манифествује се варварско у њима и уколико оно преовлада у њиховом понашању суочавамо се са новим варварима чија је доминација обележила њихово доба. Дубоко присутно и у данашњем човеку, варварство није меморисано конкретно искуство већ првенствено потенцијал који се може различито изразити и, попут агресивности, задобити деструктивно или креативно обележје.

Одређено у односу на цивилизацију као друго и културно ниже и ближе природном, варваство је угрожава у ситуацијама када је агресивно усмерено ка њој, али је и обнавља онда када се контролисано враћа њеним изворима.

Варварско угрожавање цивилизацијских домета није, дакле, историјска прошлост, већ наша садашњост и будућност. Испољавањем свог негативитета у појавама савремене културе, човек исказује свој варварски потенцијал. Под окриљем цивилизације, варварство данас показује многа лица, а бављење њиме је једина предност коју имамо над његовим негативним аспектом који прети да постане наша реалност. Зато је упознавање варварства начин спречавања таквог исхода, а тематизација историјских и данашњих искушења прилог том његовом адекватнијем сагледавању.

Текст чита: Душица Мијатовић
Уредник: Предраг Шарчевић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво