Музика света

Поводом обележавања великог хришћанског празника Божића, по јулијанском календару, репродуковаћемо одабране нумере које су део пројекта Божићне и новогодишње песме, а које смо добили захваљујући међународној размени чланица Еурорадија.

Прошле суботе могли сте да чујете изборе радијских уредника из Швајцарске, Естоније, Исланда, Словеније, Пољске, Финске и Шведске, а у вечерашњој емисији слушаћете божићне песме из Бугарске, Летоније, Молдавије, Русије, Украјине и Словачке.

Чућете Коледарски буенек, игру из Јамболске области у југоисточној Бугарској, песму Богат Божић у извођењу фолклорног ансамбла Лаиксне из Риге, а потом и песму У граду Витлејему из молдавске области Кахул. Следе две народне црквене песме посвећене Христовом рођењу у извођењу солиста Хора московског радија Орфеј. Одмах потом чућете како овај Хор изводи песму Руска зима Октјабра Гришина. Следе нумере у избору уредника Радио-телевизије Русије и Украјине.

На крају емисије представићемо и занимљив избор уредника Радио-телевизије Словачке. Прво ћете чути три божићне песме из области Кисуце у централној Словачкој, а које су биле део јавног радио наступа забележеног 2020. године на Божићном концерту народне музике у Евангелистичкој цркви у Банској Бистрици. Изводе народни уметници из села Вајчов, чија је музика 2013. године уврштена на Унескову листу нематеријалног културног наслеђа. Песме су певане на локалном дијалекту. Одмах потом чућете и нумеру Доносимо вам поруку, традиционалну песму из области Липтов у централној Словачкој. У аранжману Бартоломеја Урбанеца изводе је чланови Народног ансамбла Чехословачког радија из Братиславе. Овај архивски снимак настао је у студију бившег Чехословачког радија 1968. године.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво