Нова дискографија

Представићемо албум „Ала Наполетана” Кристине Плухар и њеног ансамбла Л’Арпеђата, који је у октобру прошле године објавила издавачка кућа Ерато.

Познато је да је Напуљ у 17. веку, поред Венеције, био водећи музички италијански град, значајан оперски центар и колевка кастрата и комедије дел'арте. У овом граду су баријере између уметничке и народне музике, световне и духовне, цркве, двора и улице биле сведене на минимум. Тако су и у уметничкој и у народној музици текстови садржавали позоришне елементе преузете из комедије дел'арте. У њима је присутна занимљива и непредвидива комбинација италијанског и напуљског дијалекта, па у већини кантата текстови алтернирају између поменутих наречја.

Ово двоструко издање, како сам назив указује, посвећено је управо живописној, музичкој личности Напуља, од 17. до 20. века. Акценат је на оперском стилу Напуљске школе, која је била актуелна крајем 17. и почетком 18. века, као и на популарним песмама и плесовима. Осим тога, на албуму се налази и неколико примера тарантеле, живахног плеса, типичног за југ Италије.

Уредница Јелена Дамјановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво