Читај ми!

Имагинарна едиција

Урсула Рао: Град као секуларни простор и као религијска територија (2/3)

У овом тексту немачка антрополошкиња Урсула Рао анализира контроверзе везане за урбано планирање у индијском граду Бопалу и одговоре градских власти на изазов бујања бесправно подигнутих верских објеката.

            За многе државне службенике и просторне планере у Индији, нови верски објекти, изграђени без формалне грађевинске дозволе, представљају проблем, сметњу за саобраћај, чин отимања земље или средство политичког потврђивања које само појачава постојеће међурелигијске тензије. Насупрот томе, грађевинари, задужбинари или верници бране храмове као простор испољавања божанског присуства, као места која задовољавају верске потребе и обезбеђују терен за верске свечаности и активности заједнице. У овој студији случаја ауторка разматра подизање храма хиндуистичкој богињи Дурги у Бопалу како би осветлила темељно разилажење између два идеалистички постављена приступа граду: граду као секуларном простору, и граду као религијској територији.

            Урсула Рао је професорка антропологије и извршна директорка Макс Планк Института за социјалну антропологију у Халеу (Немачка).

            Чланак „Град као простор и као рeлигијска територија" изворно је објављен 2020. године у електронској публикацији Multiple Secularities Универзитета у Лајпцигу.

 

Превод текста с енглеског језика: Мирослава Спасић

Текст чита: Душица Мијатовић

Уредник: Предаг Шарчевић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво