Светске музичке позорнице

У вечерашњој емисији репродуковаћемо снимак из серијала Премијум концерти Еурорадија, који је забележен 1. октобра ове године у Дворжаковој дворани прашког Рудолфинума. На програму су била остварења двојице истакнутих руских композитора – Петра Чајковског и Сергеја Рахмањинова, у извођењу Симфонијског оркестра Прашког радија, који је овим наступом започео своју деведесетпетогодишњу концертну сезону.

Како је првобитно најављено, на концерту је требало да диригује Александар Либерих, уметнички директор ансамбла, међутим, из здравствених разлога он је отказао наступ, па је за диригентским пултом био Петр Попелка, шеф-диригент Симфонијског оркестра Норвешког радија из Осла и почасни гостујући диригент Филхармонијског оркестра Јаначек из Остраве. У концертној сезони 2022/23 Попелка ће, како је потврђено, бити и шеф-диригент Симфонијског оркестра Прашког радија.

На почетку емисије слушаћете једно од најпопуларнијих дела пијанистичке литературе – Први концерт у бе молу, опус 23 Петра Чајковског – у којем ће као солисткиња наступити Габријела Монтеро, венецуеланска пијанисткиња, која је у овој концертној сезони резидентна уметница Симфонијског оркестра Прашког радија. Након тога следе Симфонијске игре, опус 45 Сергеја Рахмањинова. Писана 1940. године, ова, троставачна оркестарска свита представља последње велико остварење у композиторовом опусу.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво