Читај ми!

Грамофонија – Дивертимента Јозефа Хајдна

Репродукујемо снимке у извођењу чембалисте Јаноша Шебешћена, виолиниста Вилмоша Татраија и Ђерђа Конрада, те виолончелисте Едеа Банде. Емитоваћемо записе са плоче продукцијске куће Хунгаротон са етикетом Будапест из 1980. године.

За потребе снимања овог албума је окупљена врло искусна екипа састављена од чланова Мађарског камерног оркестра, која је више пута сарађивала на успешним издањима попут оних са музиком Беле Бартока и Золтана Кодаља из шездесетих година. Јанош Шебешћен је у овом периоду, гостујући на албумима бројних извођача, реализовао низ плоча претежно са музиком 17. и 18. века, неретко уз суделовање виолончелисте Едеа Банде, о чему сведоче и данас веома цењене интерпретације дела Баха и Корелија које су ови уметници забележили крајем шездесетих година. Њихови снимци Хајднових дивертимента које вечерас емитујемо су били део чувене француске едиције А-Зед, као и Хунгаротонове серије Рината, познате по ретким и историјски значајним интерпретацијама. Почетком деведесетих је мађарски национални издавач овај албум уврстио у своју тзв. белу колекцију значајних снимака објављених на дигиталном носачу звука.

Сниматељка ових записа била је Дора Антал са чијим смо се радом више пута сусретали у претходним емисијама, док је инжењер баланса био Атила Фулоп. Омот је заснован на слици Јохана Адриана Бакера под називом Слушање.

Аутор емисије Милан Милојковић
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво