Читај ми!

Грамофонија – Концерти за фагот, оркестар и чембало Антонија Вивалдија

Изводе чланови оркестра „Франц Лист” под управом Шандора Фриђеша уз суделовање фаготисте Габора Јаноте и чембалистиње Жуже Пертиш. Емитујемо записе са плоче продукцијске куће Хунгаротон из 1980. године.

Снимци солистичких остварења за фагот у тумачењу Габора Јаноте су још од средине шездесетих били део Квалитоновог и Хунгаротоновог каталога, у оквиру компилација и, ређе, као посебна издања посвећена делима за његов инструмент из периода 17. и 18. века. У другој половини осамдесетих година, са појавом серија компакт-дискова мађарског националног издавача, Јанотине интерпретације доживљавају нова издања са дигиталним ремастерингом, а ови снимци су доступни и данас на онлајн сервисима. Међу њима су и записи са плоче које вечерас емитујемо, а које је забележио Ференц Добо, док је продуцент био Иштван Јухас. Значајно је поменути да је Хунгаротон овај албум уврстио у селекцију најуспешнијих дигитално ремастерованих записа који су објављени у Јапану 1987. године.

Дизајн омота ове плоче је креирао Ђезе Варга док је аутор програмског текста био искусни критичар Иштван Хомоља, који је са Хунгаротоном сарађивао од периода Јанотиних почетака шездесетих година. Постоје верзије издања на мађарском, као и оне на енглеском и немачком језику, са различитим насловним странама, али истим садржајем плоче и текста.

Аутор Милан Милојковић
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво