Грамофонија

Репродукујемо снимке Соната Франческа Ђеминијанија у извођењу гитаристе Ласла Сендреја Карпера, виолончелисте Едеа Банде и чембалисте Јаноша Шебешћена. Емитоваћемо записе са плоче компаније Хунгаротон из 1979. године.

Хунгаротон је у својој понуди током седамдесетих и осамдесетих година прошлог века имао велики број издања са старом музиком, те делима мање познатих стваралаца или ређе извођеним композицијама. Међу таквим издањима је и плоча коју вечерас емитујемо, посвећена готово заборављеним сонатама за гитару, виолончело и чембало Франческа Ђеминијанија у редакцији Бруна Тонација. Ласло Карпер је и на својим ранијим албумима био посвећен камерном класичном репертоару, а нарочито се истакао снимцима Бокеринијевих квинтета са гитаром. Значајно је истаћи и да је са виолончелистом Бандеом сарађивао на албуму са тријима Шуберта и Сора, објављеним десет година пре њихове поновне сарадње на Ђеминијанијевим остварењима. Попут осталих Хунгаротонових издања са старом музиком, и овај винил је реализован са нарочитом бригом о деликатним звучним особеностима инструмената, што се може уочити већ на почетку снимка који је забележио Иштван Берењи. Продуцент албума је био Золтан Хезер, а за мастеринг је био задужен Петер Хорват. Снимци су данас доступни као део Хунгаротонове стриминг понуде.

Сродно осталим издањима мађарског националног издавача посвећеним старој музици, омот ове плоче садржи илустрацију која је повезана звуком који се на њој налази, те је у овом случају употребљена слика француског сликара Аугустина Кеснела „Дама са гитаром" која се чува у Народном музеју у Будимпешти. Ова плоча се издваја и по томе што је програмски коментар написао један од извођача, Ласло Карпер, што није била честа пракса на тадашњим издањима.

Аутор Милан Милојковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво