Читај ми!

Џез

Репродуковаћемо снимак концерта састава саксофонисте Пера Тексаса Јохансона, забележен 14. октобра 2019. на Стокхолм џез фестивалу.

Пер Тексас Јохансон један је из плејаде шведских музичара средње генерације, који су кроз различите поставе последње три деценије дефинисали звук савременог скандинавског авангардног џеза. За разлику од доминантних саксофониста попут Матса Густафсона или Мартина Кихена, рад Јохансона махом је био везан за поставе других музичара или колаборативне пројекте, а сарађивао је са Фредриком Љунгквистом, Гораном Кајфешом, Торбјерном Зетербергом, групом Атомик, и другим истакнутим актерима тамошње сцене.

На Стокхолм џез фестивалу Пер Тексас Јохансон представио се властитим квинтетом који допуњавају Матијас Стол на вибрафону и маримби, виолинисткиња Јозефин Рунстин, харфисткиња Маргарета Бенгтсон и бубњар Конрад Агнас, уз вокалисткињу Ребеку Торнквист у једној нумери. Сам Јохансон свира кларинете, саксофон, обоу, и флауту, па ова инструментална разноврсност доприноси ширини звучне палете бенда. Бендлидер се у овом формату превасходно ослања на камерни квалитет већине инструмената, па су композиције махом у споријем или средњем темпу уз дискретну бубњарску ролу. Јохансон се у основи ослања на постулате скандинавског авангардног џеза утемељеног у америчком звуку из шездесетих година прошлог века, али га оваквом поставом и аранжманима надограђује на аутентични начин.

Аутор Никола Марковић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво