Читај ми!

Вокални сат

Представићемо циклус песама Шест мелодија, опус 23 и Двадесет мелодија Жана Ришпена, опус 44 руског композитора Цезара Кјуија у интерпретацији Селин Лели и пијанисте Еманиела Кристијена.

Овај композитор и музички критичар француског, пољског и литванског порекла, био је члан Петорке, групе руских композитора коју је окупио Милиј Балакиријев. Упркос томе што се школовао да буде инжењер, посветио се писању музике, а данас је напознатији управо по својим соло песмама.

Циклус песама Шест мелодија, опус 23 из 1884. године посвећен је грофици Луиз д Мерси Арженто која је учинила много за промоцију руске музике у Белгији и Француској, а посебно дела Цезара Кјуија, са којим је имала блиску везу. Штавише, једину биографију Кјуија на француском језику написала је управо ова грофица и објавила је 1888. године. Други важан циклус овог аутора, Двадесет мелодија Жана Ришпена, опус 44, настао 1890. године. И овај циклус био је посвећен грофици Луиз де Мерси-Арженто а подељен је у четири групе, од којих свака садржи наслов и састоји се од четири, седам, четири и пет песама.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво