Читај ми!

СОЛсберг фестивал 2020.

Репродуковаћемо ексклузиван снимак концерта одржаног 28. јуна прошле године у манастирској цркви у Олсбергу, када су наступили виолончелисткиња Сол Габета, која је музицирала на инструменту из 1730. венецијанског градитеља Матеа Гофрилера, и пијаниста Сонг-Џин Чо. На програму била остварења Франца Шуберта – Вандерер у Це дуру, опус 15, Лудвига ван Бетовена – Соната за виолончело и клавир у А дуру, број 3 опус 69 и Феликса Менделсона – Песма без речи у Де дуру, опус 109.

Овај фестивал у Швајцарској основала је 2006. године Сол Габета са својим пријатељима са циљем да изводи музику у историјском окружењу заједно са истомишљеницима, такође светски познатим уметницима. Поред манастира у Олсбергу, који датира из 1234. године, концерти се одржавају и у цркви Свети Мартин у Арауу, главном граду кантона Аргау, као и у црквама у немачким градовима Зулцбург и Фрајбург. Креирајући разноврсне програме организатори су убрзо привукли велику пажњу јавности, па СОЛсберг фестивал сваке године окупља све већи број посетилаца из целе Европе. Међутим, услед пандемије корона вируса, на прошлогодишњем фестивалу одржана су само два концерта. Поред концерта који ћемо слушати у емисији, на другом је, поред Сол Габете и Сонг-Џина Чоа, наступила и прослављена кларинетискиња Сабине Мејер, а програм је у целини био посвећен делима Лудвига ван Бетовена и обележавању композиторове 250. годишњице рођења.

Млади јужно-корејски пијаниста Сонг-Џин Чо пажњу светске јавности привукао је 2015. када је као двадесетједногодишњак овенчан специјалном наградом на Шопеновом такмичењу у Варшави, престижном конкурсу који је покренуо светске каријере и пијанистичких великана као што су Марта Аргерич, Маурицио Полини или Кристијан Цимерман. Сонг-Џин Чо активно наступа на концертима у водећим светским дворанама попут Карнеги Хола, дворане Консертхебау, Берлинске филхармоније, бечког Концертхауса, дворане Сантори у Токију, као и на фестивалима у Вербијеу, Мењухиновом фестивалу у Гштаду и фестивалу Ла Рок д'Антерон. Студије је похађао на Конзерваторијуму у Паризу, у класи Мишела Берофа, а данас живи и ради у Берлину.

Уредница Ирина Максимовић Шашић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво