Читај ми!

Век хармонике – Албум „Хенријева авантура“ Мауриција де Луке и Енрика Калкањија

Представљамо албум „Хенријева авантура“ хармоникаша Мауриција де Луке и обоисте Енрика Калкањија, који је 2019. године објавио Италијански институт за снимања – Вермер. Издање сарџи дела за обоу и хармонику шест савремених композитора написаних по поруџбини Енрика Калкањија

Упркос разлици у стилу писања аутора, обједињујући чинилац је једноставан и разумљив језик који је углавном евокација ранијих музичких епоха, што овај албум чини веома пријемчивим.

На почетку ћете чути насловну нумеру, Хенријева авантура Вирђинија Цокателија, италијанског композитора, диригента и педагога. Његов каталог тренутно броји преко 800 наслова симфонијске, камерне, хорске или музике за соло инструменте, балете као и примењену музику за документарне филмове. Композиција која отвара албум резимира Цокателијеву поетику и идеале компоновања са израженом мелодичном линијом, уз реминисценцију на 18. век.

Одмах потом чућете Капричо број 2 Марка Фазолија са ставовима Анданте и Болеро. Према речима аутора овај рапсодични комад писан у веома слободном стилу, од извођача захтева изразиту виртуозност. Следе композиције: Ексцелсиор аргентинског композитора Миглеа Анхела Мусумана, Кончертино Улофа Неслунда из 2012. године и Нова класична фантазија Пјетра Салвађа. Концерт у старом стилу Марка Фазолија из 2013. године инспирисан је барокним концертом те се заснива на контрапунктском раду. Овом техником аутор је вешто прилагодио различите тонске боје два инструмента.

Уредница емисије Марија Вуковић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво