Читај ми!

Светске музичке позорнице

Вечерашњу емисију испуниће музика Артура Хонегера, Хектора Берлиоза и Игора Стравинског у интерпретацији чланова Симфонијског оркестра Баварског радија под управом Стефана Денева и уз суделовање солисте баритона Кристијана Герхахера. Снимак, који смо добили посредством међународне размене чланица Еурорадија, забележен је 9. октобра прошле године у Херкуловој дворани у Минхену и део је циклуса Премијум концерти Еурорадија.

Прво ћете слушати кратку симфонијску поему названу Летња пасторала коју је Артур Хонегер компоновао након боравка у швајцарским Алпима изнад Берна 1920. године. Дело је премијерно изведено у Паризу 17. фебруара наредне године.

Друга тачка на програму било је остварење из пера Хектора Берлиоза - циклус песама Летње ноћи, у којем је солистичку деоницу изводио Кристијан Герхахер, један од најцењенијих баритона данашњице. Овај циклус садржи шест песама, а писан је 1841. године на стихове Теофила Готјеа, француског песника, писца, критичара и Берлиозовог блиског пријатеља. Првобитна верзија дела била је намењена мецосопрану уз клавирску пратњу, али је композитор 1843. оркестрирао најпре једну, а већ 1856. године и осталих пет песама овог циклуса. Иако се дело до почетка прошлог века ретко налазило на концертним репертоарима, његовим поновним откривањем добило је епитет једног од ремек-дела комплетног Берлиозовог опуса.

Последње минуте емисије испуниће Концерт у Ес дуру Игора Стравинског, назван Дамбартон Оукс, по имању Роберта Вудса Блиса, америчког дипломате, колекционара и једног од оснивача чувене Дамбартон Оукс истраживачке библиотеке у Вашингтону, и његове супруге Милдред Барнс Блис. Они су овај концерт поручили од Стравинског како би обележили тридесету годишњицу брака. Дело је писано од 1937. до 1938. године, у неокласичној стваралачкој фази Стравинског, а у великој мери је инспирисано Баховим Бранденбуршким концертима. Премијерно је изведено на приватном концерту у Дамбартон Оуксу 8. маја 1938, а јавно представљање концерта уприличено је у Паризу 4. јуна исте године, када је оркестром дириговао Стравински.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво