Читај ми!

Џез

Концерт квинтета финског контрабасисте Антија Лотјонена, снимљен 31. октобра прошле године на фестивалу Tampere Jazz Happening у Финској.

Контрабасиста Анти Лотјонен је један од најзапосленијих музичара које је финска џез сцена икада изнедрила. У својим раним четрдесетим већ је свирао на око стотину албума својих и других постава, махом са локалне сцене, али и са музичарима попут Џефа Тејн Вотса и Курта Розенвинкела. Посебан куриозитет представља чињеница да је на Тампере џез хепенингу, најпознатијем финском џез фестивалу, свирао око петнаест пута са различитим бендовима. Током своје каријере махом је био у роли пратећег, ненаметљивог музичара. 

Пролећа 2020. године објавио је албум са поставом Quintet East за агилну финску издавачку кућу We Jazz Records , а пандемија је спречила планирану пратећу турнеју. Тако је концерт у Тампереу био тек трећи наступ уживо ове петорке, што их није спречило да звуче сасвим уиграно и полетно. На трагу раног, акустичног фри-џеза с почетка шездесетих, у комбинацији са ритмички осавремењеним пост-бапом двехиљадитих, овај састав црпи снагу из агилне дувачке секције са упечатљивим трубачем Вернеријем Похјолом те саксофонистима Миком Инаненом и Јусијем Канастом. Сам Лотјонен и овде делује из другог плана, стабилном ритмичком подршком и богатим, пуним тоном, налик лидерству какво је својевремено практиковао Чарлс Мингас у својим малим концертним поставама.

Аутор Никола Марковић 



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво