Читај ми!

Теоријски профили

Мартин Бернал: Фабриковање античке Грчке

У емисији Теоријски профили од 10. до 14. маја можете слушати циклус посвећен британском историчару Мартину Берналу. У првој емисији прочитаћемо Берналов текст „Слика античке Грчке као средство колонијализма и европске хегемоније”, док у наставку циклуса можете пратити текст интервјуа „Фабриковање античке Грчке” који је са аутором водио Волтер Коен.

Мартин Бернал (1937–2013) је био стручњак за Кину и модерну политику, али оно по чему је у јавности највише познат јесте његово контроверзно дело о античкој Грчкој. Тврдио је да културни корени грчке цивилизације не потичу само од индоевропских освајања са севера, већ суштински, што потврђују и антички аутори, из Египта, источномедитеранских феничанских градова и западне Азије.

Уместо „аријевске" теорије о грчком пореклу, доминантне од раног 19. века, коју је сматрао расистичком, предлагао је „ревидиран антички модел" који је признавао извесни индоевропски утицај, али је почивао на тврдњи да је оквирно половина лингвистичких и митских компоненти хеленске културе потекла од афричких и азијских извора и да су доспели у Грчку у 2. миленијуму пре нове ере. Трилогија у којој износи ову идеју, Црна Атина: афроазијски корени класичне цивилизације, изазвала је велике полемике међу академским стручњацима.

Текстови су први пут објављени 1993. године у 35. броју часописа Social Text, а ускоро ће се појавити и на српском језику у издању Карпоса из Лознице. 

Превела с енглеског Ивана Максић
Читала Гордана Гачић.
Уредница циклуса Тања Мијовић.



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво