Читај ми!

Фестивал у Вилњусу 2020

У вечерашњој емисији репродуковаћемо ексклузиван снимак концерта одржаног 15. јуна у Дворани филхармоније у литванској престоници, који смо добили захваљујући међународној размени чланица Еурорадија. Овај концерт под називом Вера и нада одржан је у знак сећања на жртве масовних депортација из 1941. године када је Совјетски Савез окупирао балтичке земље. Како историјски извори наводе, Литванија је тада изгубила на хиљаде становника, а 14. јун проглашен је за Дан жалости и наде.

Наступили су чланови Литванског камерног оркестра под управом Адрије Чепајте. Суделовао је Литвански хор за нову музику, а као солисти наступили су: Витутас Киминус, Дала Кузњецовајте и Елена Дауњите. На програму су била дела двојице балтичких композитора Петера Вахија и Петериса Васкса, као и остварење Гије Канчелија, једног од најзначајнијих грузијских аутора.

Петер Вахи је Концерт за бирбине и камерни оркестар писао по поруџбини Фестивала у Виљнусу и Министарства културе Естоније, а дело је на концерту имало своју светску премијеру. Композитор је присуствовао овом концерту, а том приликом је истакао следеће: „Већ дуго сарађујем са Камерним оркестром из Клајпеде, а тај град у западној Литванији посећивао сам више пута. Тада сам имао прилику да чујем прелепе традиционалне песме које су ме инспирисале да компонујем коцерт, али да солистичку деоницу не поверим гласу, већ инструменту. Изабрао сам да то буде бирбине, традиционалан литвански аерофони инструмент који су у прошлости користили пастири као „алатку" за дозивање стада, а који је од 19. века техничким усавршавањем, вероватно под утицајем кларинета, еволуирао у озбиљан музички инструмент који се користи у ансамблима... Витутаса Киминуса сам пре неколико година на концерту у Естонији први пут чуо како маестрално свира бирбине уз пратњу камерног оркестра, па сам пожелео да управо он мој концерт премијерно изведе", речи су Петера Вахија.

У еклектичном Концерту за бирбине и камерни оркестар Вахи показује вешто владање различитим стиловима и жанровима, од рока до индијске традиционалне музике.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво