Џез

Емитујемо снимак концерта квартета финске пијанисткиње Ире Харле, одржаног 30. октобра прошле године на фестивалу Tampere Jazz Happening у Финској.

Пијанисткиња Иро Харла ветеранка је скандинавске џез сцене. Премда је активна као џез музичарка још од касних седамдесетих, прву етапу своје каријере превасходно посвећује свирању у саставима свог тадашњег животног партнера, авангардног бубњара Едварда Весале, једног од значајнијих музичара из формативних година издавачке куће ECM Records. У то време проширује и свој инструментални опсег свирајући клавијатуре, хармонику и харфу. Властиту бендлидерску каријеру започиње у двехиљадитима, а током наредне две деценије снима неколико албума за ECM Records и друге издаваче, те добија низ признања у Финској за свој рад.

На прошлогодишњем Tampere Jazz Happening-у у Финској, где су због пандемијске ситуације наступали само домаћи музичари, Иро Харла је била међу највећим звездама. Њен квартет је у доброј мери ослоњен на ECM звук из седамдесетих, који се тада налазио на размеђи између америчке авангарде и специфичне атмосферичне мелодичности коју обично везујемо за скандинавску сцену. Утолико се у овом концертном перформансу снажно осећа дух младог Кита Џерета, Јана Гарбарека или Томаша Станка, најпре у третману саксофона, у комбинацији са ауторском и аранжерском визијом Ире Харле.

Аутор Никола Марковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво