Џез

Слушаћете одабране нумере са концерта поставе Mechanics Силвена Рифлеа, одржаног 26. маја 2017. године на фестивалу Jazz sous les pommiers у француском граду Кутанс.

Француски саксофониста, кларинетиста, и композитор Силвен Рифле присутан је на матичној сцени пуне две деценије, током којих је сарађивао са бројним реномираним музичарима попут Луја Склависа, Алда Романа, Мишела Портала, или Џона Ирабагона и Џона Холенбека са америчке сцене. Као бендлидер такође је активан од раних двехиљадитих, а за свој рад је добио и неколико награда, међу којима је једна од вреднијих „Django d'Or” за нове музичке таленте 2008. године, као и „Victoires du Jazz” за албум Mechanics 2016. године. Као једног од својих главних узора истиче легендарног саксофонисту Стена Геца.

Управо са поставом са поменутог, награђиваног, албума наступио је 2017. на фестивалу Jazz sous les pommiers у Нормандији. У формацији квартета, са флаутом, удараљкама и гитаром, Рифле се приближио камерној компонованој музици. Са композиторске и аранжерске стране, овај аутор је направио баланс између класичног пост-бапа и америчког композиторског минимализма по узору на Стива Рајха, додајући и елементе њујоршког џеза 21. века. Стога је џезерска импровизација релативно уздржана, али не и без динамичких узлета који уносе разноврсност и полет у промишљене аранжмане.

Аутор Никола Марковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво