Читај ми!

Студије и огледи

Слободан Грубачић: Апокалипса европске душе

У емисији Студије и огледи, од понедељка, 8. до петка, 12. марта, можете пратити уводни део студије Слободана Грубачића „Апокалипса европске душе” у којој аутор тумачи слику апокалипсе у књижевности, као и текст који се односи на апокалиптички дискурс у Андрићевом стваралаштву.

Слободан Грубачић сматра да ма колико ужасна по начину на који открива реалност цивилизације и њену духовну празнину, на коју упозоравају трезвени мислиоци, слика апокалипсе се не протеже само на укупност историјских и духовних претпоставки у једном времену и једној средини. Она се, са једне стране, може лако везати за емпирију и хронику живота, са друге пак за уверење да је у њу утиснута моћ исповедања прошлог и прорицања будућег, моћ равна самом животу и његовом обнављању.

„Како се уопште могло догодити да фиктивни свет европских писаца постане тако неподношљива лабораторија пустоши и убојита спрега прорачунатих планова и разорних учинака?

То је, нема никакве сумње, највећа тема коју отвара и сваки разговор о Моћи књижевне уметности, прелазећи у току само неколико читалачких сеанси пут од безазленог размишљања до питања о разлозима постојања овакве цивилизације. Тема у којој се сустижу увод и закључак сваке расправе о судбини човека. Увод, јер је незамисливо тумачење људске праксе без претходног дефинисања појма човека и његових вредности; закључак, јер од разумевања Апокалипсе, једне од најзагонетнијих, тешких лозинки постојања, зависи схватање наше судбине на Земљи”.

Текст чита Гордана Гачић.
Уредница Оливера Нушић.




Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво