Читај ми!

Грамофонија

Слушаћете композиције за виолончело и клавир Антоњина Дворжака, Енрикеа Гранадоса, Рудолфа Матза, Душана Богдановића и Џорџа Гершвина у извођењу Валтера Дешпаља и Душана Богдановића. Плочу је објавила продукцијска кућа ПГП-РТБ 1988. године.

Чувени хрватски виолончелиста Валтер Дешпаљ је и пре овог албума имао великог искуства са наступима у дуу са гитаром, о чему сведочи и његова плоча са гитаристом Дарком Петрињаком, објављена за Југотон 1976. године. С друге стране, Богдановић је у том тренутку имао нешто мање дискографског искуства од Дешпаља, али су његове композиције већ биле присутне на репертоарима бројних гитариста, између осталих и поменутог Петрињака, који је његову Токату уврстио на свој винил објављен годину дана пре албума са Дешпаљем. Заједнички албум Дешпаља и Богдановића је пре свега значајан због тога што документује сарадњу ове двојице извођача на аранжманима за виолончело и гитару које заједнички потписију, поред тога што садржи занимљиве и динамички захтевне снимке овог неуобичајеног састава инструмената.

Значајно је поменути да албум садржи и рани снимак композиције Четири интимна комада Душана Богдановића која ће у наредним деценијама постати веома популарна међу извођачима, што ће резултирати и великим бројем издања на којима се налази. Богдановић је ово дело поново снимио са виолончелистом Рафаелом Хекманом за свој албум из 2001. године, а међу скоријима издањима, нарочито успешним се сматра тумачење које су забележили чланови дуа Вила-Лобос на Наксосовом издању посвећеном виолончелу и гитари из 2017. године.

Аутор Милан Милојковић
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво