Читај ми!

Век хармонике

Слушаћете снимак мултимедијалног онлајн концерта Луке Лопичића под називом „Планете”, којим је 11. децембра 2020. године отворен 5. Интернационални фестивал хармонике и камерне музике „Еуфонија” у Новом Саду. Том приликом наступили су: Лука Лопичић – хармоника, Душан Гроздановић – клавир, Александар Радуловић и Арион Петровски – тимпани и Марко Перић – удараљке.

Фестивал „Еуфонија” одржан је од 11. до 19 . децембра, а због неповољне епидемиолошке ситуације изостао је такмичарски део. Настао из жеље да се оформи манифестација која ће окупљати младе талентоване акордеонисте и педагоге, фестивал је за кратко време допринео афирмацији наших уметника на међународној сцени, али и упознавању јавности са значајем који српска школа уметничке хармонике заузима у Европи. Према речима организатора из Удружења Еуфонија, један од циљева је и мотивисање домаћих аутора да пишу солистичка и камерна дела за саставе са хармоником, што је и остварено кроз пројекат „Нова српска музика за хармонику” и значајним бројем нових композиција.

Мултимедијални концерт Планете Луке Лопичића, којим је отворен фестивал, представља његову адаптацију истоименог дела Густава Холста. Аранжман је урађен за квинтет нестандарног састава: хармоника, клавир, тимпани и удараљке. Иначе, овај концерт је био и део завршног испита којим је Лопичић у фебруару 2020. године заокружио своје докторске уметничке студије камерне музике на Факултету музичке уметности у Београду.

С обзиром на то да је у питању мултимедијални концерт, укључена је и електроника у виду увертире, чији су аутори Лука Лопичић и Владимир Кораћ, а саставни део наступа су и видео пројекције у којима глумац пнпантомимом приказује особине планета, и то онако како је и сам композитор назвао ставове свог остварења – дајући им називе по планетама сунчевог система и одговарајућим астролошким карактерима. Изучавајући ово дело, Лопичић је дошао до сазнања да је Холст пре познате оркестарске композиције написао и дело за два клавира, што му је донекле и олакшало аранжирање деоница за хармонику и клавир, док је оркестарску партитуру приредио за удараљке. Иначе, оригинална композиција британског композитора и педагога Густава Холста носи назив Планете: Свита за велики оркестар, односно Седам комада за велики оркестар, а компонована је између 1914. и 1916. године. 

Из биографије Луке Лопичића издвајамо да је завршио мастер студије на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу у класи Радомира Томића, као студент генерације, а докторске студије камерне музике у класи Људмиле Поповић на Факултету музичке уметности у Београду. Током школовања освојио је више од тридесет признања на домаћим и међународним такмичењима, а био је и стипендиста Фонда за младе таленте „Доситеја” Владе Републике Србије. Музичка свестраност и вештина овог акордеонисте преносе се и на његово музицирање у оквиру популарних жанрова, пре свега у world music саставу Маика, али и познатом београдском бенду Земља грува, те кроз бројна позоришна ангажовања у контексту позоришне музике.

Уредница емисије Марија Вуковић




Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво