Читај ми!

Имагинарна едиција

Доминик Заксенмајер: Глобална историја и критика западних перспектива

У емисији Имагинарна едиција, од понедељка, 8. до среде, 10. фебруара, можете слушати текст „Глобална историја и критика западних перспектива”, који је написао Доминик Заксенмајер.

Током неколико протеклих деценија многи историчари су почели да гледају са великом сумњичавошћу на блиске везе између њихове дисциплине и националне државе, истиче у свом раду немачки историчар Доминик Заксенмајер. Он уочава да су у новије време веома присутне расправе о томе како да се историографија интернационализује или глобализује. Постоје покушаји да се развије мање западноцентрично, ново, глобално разумевање прошлости које остаје притом осетљиво за локалне посебности. Наиме, растућа плима истраживања која следи транскултурални делокруг рада сада има основу која умногоме превазилази институционалне традиције историје међународних односа и светске историје и која се може уочити у Сједињеним Државама, Европи, Азији, као и у многим другим друштвима.

Последњих година транскултурална историја попримила је различите облике који се делимично могу објаснити другачијим образовањем стручњака који се њоме баве. Разноврсност методологија и истраживачких интересовања унутар овог новог подручја одражава се у мноштву израза који се предлажу за писање историје изван националних граница. Предложене ознаке за ново подручје сежу од „екуменског" погледа на историју до „повезаних историја”, „преплетених историја” и „укрштене историје”. Међу овим неологизмима нарочито је током протеклих неколико година распрострањен израз „глобална историја”. Нема разлога за претпоставку да се овај тренд неће наставити и да израз „глобална историја” неће бити прилично уобичајен елемент академске историографије у догледној будућности. „Непрекидни пораст интересовања историчара за интеркултуралне теме највероватније неће заменити историје писане унутар националног или регионалног оквира, али ће придодати неке нове гране историографском дрвету које се током прошлих деценија разгранало на раније незабележени начин”, пише Заксенмајер.

Доминик Заксенмајер је немачки историчар средње генерације и професор на Катедри за кинеске студије Универзитета Георг Август у Гетингену. Тежиште његових научних истраживања представља историја модерне Кине и глобална историја. Један је од водећих савремених стручњака за подручје глобалне историје, члан је бројних професионалних удружења као и Европске академије наука и уметности.

Текст је преузет из трећег броја часописа Comparative Education за 2006. годину.

Превод с немачког Михаел Антоловић.
Чита Душица Мијатовић.
Уредница Оливера Нушић.

 





Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво