Читај ми!

Грамофонија – Дела Шопена и Листа

Концертe за клавир и оркестар Фредерика Шопена и Франца Листа интерпретирају пијанисткиња Марта Аргерич и чланови Лондонског симфонијског оркестра под управом Клаудија Абада. Плочу је 1968. године објавила продукцијска кућа Дојче грамофон, а из исте године потиче и лиценцно издање наше куће које вечерас емитујемо.

Иако је Дојче грамофон у својим каталозима имао доста чувених и светски популарних снимака, ретко који албум је доживео оволики број реиздања као што то случај са винилом који вечерас емитујемо. Снимци су настали у фебруару 1968. године у градској дворани Волтамстоу у Лондону, а забележио их је Хајнц Вилдхаген са супервизором Рајнером Броком и продуцентом Карлом Фаустом. Убрзо након снимања, плоча је готово истовремено објављена у Великој Британији, Француској, Немачкој, Југославији, Аустрији и Аргентини, а у наредним годинама су уследила и бројна реиздања у различитим земљама од Јужне Кореје до Сједињених Америчких Држава. Осим на винилу, ови снимци су објављивани и на аудио касетама, 8-track кертриџима, као и на филмским тракама од 7 инча. Прво дигитално издање на компакт-диску је објављено 1985. године, а снимци су доступни и на супер аудио компакт-диск носачу, те као некомпресовани високо-квалитетни аудио дигитални пакет за даунлоуд са сервиса Дојче грамофона.

Занимљиво је да су ови снимци, упркос великом броју издања, готово увек имали исти омот, заснован на фотографији чешког уметника Ериха Ојербаха, који је светску славу стекао управо фотографијама музичара, које је израђивао како за потребе дизајна омота, тако и у репортажне и документарне сврхе. Програмски коментар немачког музиколога Карла Шумана је, такође, преузет из оригиналног издања, те превођен на више светских језика, иако су касније верзије овог албума садржале и допуне текста у зависности од врсте фонограма и повода за реиздање.

Аутор Милан Милојковић
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво