Читај ми!

Музика вива – 28. Међународна трибина композитора

Представљамо дела која су изведена на отварању овог међународног фестивала савремене музике одржаног у Студентском културном центру у Београду у октобру 2019. године. Чућете дела Ихара Комара, Југослава Бошњака, Милоша Заткалика и Владана Радовановића у извођењу клавирског дуа Теа Димитријавић – Дејан Суботић, као и композиције Ивана Божичевића, Ане Соколовић, Бранке Поповић и Ивана Бркљачића у интерпретацији дуа LP.

Између осталих издавајамо фантазију за два клавира Ураган Југослава Бошњака, његово тестаментарно дело настало пред крај композиторовог живота, 2018. године. Како то Бошњак наводи у својој програмској цртици ова композиција „упечатљивим средствима обликује пулсирање, дамаре и судбоносне ударе унутрашње и спољашње сфере. Нарастајући акорди уводе у агресиван покрет секстолног мотива и фанфарно извајану Диес ире линију, уз ураганске покрете који се попут Хокусаијевог таласа претећи наткриљују. Прозрачно долче смирење, осенчено диреровским линијама, уз потмуле мотиве таласа бива брутално прекинуто болним орканским налетима. Пустош је оголела најудаљеније кутке душе. Помаљају се само кратки пентатонски мотиви. Урањају у завршно унисоно ха. Нестају у последњем покрету стваралачке руке аутора”.

Такође дуо LP који чине Соња Лончар и Андрија Павловић извео је и прво оригиналног дело Ариел Ивана Божичевића за два клавира, после серије транскприција других дела за овај састав. Ово део је инспирисано Ариелом као вишеструком фигуром културног имагинаријума од библијског анђела чије име у преводу са хебрејског значи „божији лав” до духа из Шекспировог комада Бура који поседује чаробне моћи. Но, само дело се пре свега ослања на почетне стихове песме Ариел Силвије Плат.

Клавирски дуо Теа Димитријевић – Дејан Суботић наступа од 2007. године. Остварио је велики број концерата у еминентним београдским салама као и градовима Србије изводећи обиман репертоар који обухвата дела од периода класицизма до XXI века.

Дуо LP је основан 2004. године и од тада концертира широм земље и света, спадајући у ред најбољих светских пијанистичких дуа. Негују еклектрични спој минимализма, електронске музике и истраживања нових технолошких пракси. Међу бројним наступима посебно се истиче онај одржан у Карнеги холу у Њујорку 2014. године.

Уредник емисије Ксенија Стевановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво