Камерни концерт – Композиције Хамилтона Хартија

Слушаћете дела Хамилтона Хартија, ирског оргуљаша, пијанисте, диригента и композитора, који је живео између 1879. и 1941. године.

Емисију ћемо започети Клавирским квинетом у Еф-дуру компонованим 1904. године. Дело је писано за конкурс који је организовала Ада Луис-Хил, позната као велики филантроп и мецена уметника. Наредне године, Хартијев квинтет је проглашен најуспелијим те је поред примамљиве новчане награде, прво извођење приређено управо на приватном концерту у кући Луис-Хилове, а потом је представљено и публици на јавном концерту. Само дело се може окарактерисати као смело остварење, симфонијских пропорција које стоји раме уз раме са бисерима Шумана, Брамса, Дворжака или Фореа. Будући да је био одличан пијаниста, Харти је у овом делу клавир третирао готово солистички, постављајући га у такмичарски однос са гудачким квартетом.

Слушаћемо и Хартијев Гудачки квартет број 1 у Еф-дуру опус 1 компонован 1900. године. Тада млади Харти, показао је са само двадесет једном годином велику озбиљност у третману ансамбла и амбициозан план разраде и трансформације музичких идеја.

Уредница Сања Куњадић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво