Читај ми!

Џез

Представљамо албум „Rolling Ball” скандинавског трија Ballrogg који је у октобру 2020. године објавила португалска дискографка кућа Clean Feed Records.

Првобитно норвешки састав Ballrogg, током десетак година постојања имао је неколико инкарнација. Стартовали су као дуо који чине кларинетиста Клаус Елерхусен Холм и контрабасиста Рогер Арнцен, да би им се потом придружио и гитариста Ивар Гриделанд. У овом периоду бенд је имао специфичан звук на размеђи авангардног џеза, минимализма 20. века, кантрија и американе, а објављивали су албуме за познате жанровске издаваче Hubro и Clean Feed.

На актуелном албуму Rolling Ball, Гриделанда замењује Давид Стакенaс, шведски гитариста са дугачким стажом на авангардној сцени. Његов ангажман доноси отклон од слајд гитаре, а са друге стране и звук нешто ближи Билу Фризелу – чист, прозрачан, са дискретним блуз наговештајима. Стакенaс на моменте користи и технике свирања свог инструмента ближе класичној музици, који се интересантно уклапају у камерни угођај поставе без бубњева. Ballrogg тако успевају да задрже необичан, али препознатљив сензибилитет са претходних издања, а да га истовремено обогате и освеже уз добро уклопљеног новог члана групе.

Аутор Никола Марковић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво