Уметност интерпретације

Емисију посвећујемо кларинетисти и диригенту Мајклу Колинсу

Захваљујући свом изузетном виртуозитету и осећајности, британски уметник Мајкл Колинс данас важи за једног од најбољих интерпретатора на кларинету. Када је имао шеснаест година, 1978, освојио је прву награду у категорији дувачких инструмената на Би-Би-Сијевом такмичењу за младог уметника године. Од тада је наступао као солиста на најзначајнијим светским музичким сценама са водећим ансамблима и диригентима. Колинс је један од свирача на дувачким инструментима који су најчешће били позивани да наступе на фестивалу Промс, како и на престижној „завршној вечери Промса”.

Године 2007, Друштво Краљевске филхармоније му је доделило награду „Инструменталиста године” чиме се сврстао у групу реномираних солиста попут Јицака Перлмана, Мицуко Учиде, Мареја Пераје и Андраша Шифа. Ова награда додељена му је као признање за кључну улогу коју је Колинс имао у проширивању репертора за кларинет, поручивањем и премијерним извођењем дела водећих композитора данашњице. Између осталих, Мајкл Колинс је премијерно извео дела за кларинет Џона Адамса, Елиота Картера, Брета Дина и других савремених композитора. Интересантно је поменути да се последњих година Колинс често налази и за диригентским пултом – дириговао је ансамблима као што су Филхармонија оркестар, Симфонијски оркестар из Мелбурна, Симфонијски оркестар Би-Би-Сија, Камерни оркестар из Цириха, а од 2010. до 2018. године био је и шеф диригент оркестра Синфонија града Лондона.

Као кларинетиста, наступао је и као солиста и као камерни музичар, а објавио је и веома велики број албума за дискгорафске куће као што су Шандос, Дојче грамофон, Дека, И-Ем-Ај и Сони. Тачније, овај уметник је један од кларинетиста са најбогатијом дискографијом, а само за дискографску кућу Шандос објавио је двадесет албума. Ипак, у вечерашњој емисији нећемо слушати студијски, већ један концертни запис овог уметника. Наиме, за време трајања забране кретања у Лондону током пролећа прошле године, у Вигмор холу је организована серија концерата без публике, у оквиру којих су наступили бројни реномирани британски извођачи. На концерту који ћете вечерас слушати, одржаном 18. јуна, Мајкл Колинс је наступио са пијанистом Мајклом Мекхејлом, представљајући камерна дела Камија Сен Санса, Карла Марије Вебера и Франсиса Пуленка.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво