Век хармонике – Албум „Лептири и илузије” Мие Мики

Представићемо албум „Лептири и илузије”, еминентне хармоникашице и педагога Мие Мики, објавиљен за шведску дискографску кућу Бис рекордс

На овом компак-диску налазе се двадесечетири клавирске минијатуре из збирке Лирски комади Едварда Грига, као и одломци из сценског комада Пер Гинт и Норвешких игара опус 17 у избору ове уметнице. Дела су изведена из клавирских партитура, а звук се приближава сонорностима карактеристичним за норвешку народну музику, с обзиром на то да хармоника у рукама Мие Мики на моменте звучи као хардингфеле – скандинавска деветоструна виолина. Позната по својим изузетним интерпретацијама и сјајном виртуозном умећу, са интензивним бојама, ритмичком прецизношћу и јасним балансом текстура, ова уметница је задобила епитет „сликарке на хармоници”.

У програмској књижици која прати ово издање, Мие Мики је, описујући искуство извођења Григових Лирских комада написала: „Са хармоником сам у средишту дешавања. Приповедам, плешем, ходам, плачем, радујем се или изражавам захвалност. Лептир се, на пример, на хармоници свира сасвим другачије него на клавиру: овде постајем и лептир и пејзаж посматран из перспективе лептира.”

Ова уметница, коју често називају „краљицом хармонике”, рођена је 1965, а већ са осам година имала је наступ на јапанском радију Ха-Ен-Ка. Убрзо се сели у Немачку због студија у Тросингену, а са двадесет пет година постала је професор на Конзерваторијуму у немачком граду Детмолду. Данас предаје на Универзитету уметности у Есену и на конзерваторијуму Синђанг у Кини.

Остало је забележено да је Мие Мики осамдесетих година прошлог века прва одржала концерт на класичној хармоници у Народној Републици Кини. Такође, у Јапану је 1988. године одржала реситал на отварању концертне сезоне дворане Казалс, што је прерасло у традицију, те сваке године својим наступом инаугурише нову сезону у овој токијској концертној дворани. Њени наступи одвијају се у оквиру циклуса концерата под називом Дела за хармонику Мие Мики на којима су броја дела јапанских аутора, попут Хосокаве, Такахашија и Ишија изведена први пут.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво