Грамофонија – Интерпретације оргуљаша Фердинанда Клинде

Репродукујемо снимке оргуљских композиција Јохана Себастијана Баха, Макса Регера, Сезара Франка и Марсела Дипреа, начињене 1978. године, забележене на плочи продукцијске куће Опус.

Клинда је каријеру започео након Другог светског рата и убрзо је у оргуљашким круговима постао познат као професор и као врстан познавалац извођачке и градитељске технике. Пажњу шире јавности је скренуо албумом из 1965. године са Месијановим медитацијама за оргуље под називом Рођење господа, који је поред бројних чехословачких доживео и западнонемачко и америчко реиздање. Након овог су уследиле плоче, претежно са Баховом музиком извођеном на старим оргуљама из чехословачких цркава, које су доживеле велики успех, пре свега због свог историјског значаја за очување ових инструмената. У том смислу је плоча коју вечерас емитујемо изузетак од уобичајене Клиндине извођачке праксе из седамдесетих, будући да је настала на новим, тек инсталираним оргуљама словачке компаније Варањи Крнов у Дому уметности у Кошицама, које је овај оргуљаш практично „увео” у употребу омогућујући поређење са бројним инструментима из његове богате дискографије. Снимак је уврштен у каталог библиотеке Америчког конгреса иако није имао поновна реиздања.

Дворана у којој су снимци које слушате настали има необичну историју. Оригинално је настала као синагога почетком XX века, која се истицала својом куполом од тридесет седам метара. Како је већина Јевреја из Кошица страдала у Другом светском рату, а синагога порушена, остаци су током периода обнове земље служили као амбар за жито. Током друге половине XX века започиње реконструкција објекта, којем је промењена намена и значајно је дорађен, да би последњи део изградње била управо инсталација нових оргуља, на којима је Флинда имао част да забележи свој албум.

Аутор емисије Милан Милојковић
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво