Читај ми!

Музика вива – Божић Еурорадија

У склопу овогодишњег специјалног програма „Божић Еурорадија”, 14. децембра у Студију 1 Летонског радија у Риги премијерно је изведена композиција Интерлудијуми и миса Наоружани човек летонског композитора Угиса Праулињша. У извођењу су учестовали вокални ансамбл Арс Антиква Рига, Каспарс Мајорс и Ваирис Нартишс, сакбути, Јанис Пелше, оргуље и аутор на електричним клавијатурама. Подсетимо да се вечерас у већем делу света прославља Бадње вече по грегоријанском календару – од Јужне и Северне Америке преко већег дела Европе до Грчке, Румуније и Бугарске.

Миса Наоружани човек је настала кроз сарадњу вокалног ансамбла посвећеног раној и средњовековној музици Арс Антиква Рига и композитора Угиса Праулињша, који је у свом опусу отворен према разноликим и различитим музичким стиловима. Они су се окренули једном од бисера ренесансне музике, миси Наоружани човек фламанског композитора из XV века Јоханеса Окегема, за коју је Праулињш испрва написао нове инструменталне интерлудијуме. Охрабрен добрим пријемом овог пројекта, Праулињш је написао своју верзију саме мисе базиране на шансони Наоружани човек као полазишном материјалу. Наиме ова песма је поред Окегемове, добила своје презначење у форми мисе-пародије у још педесет дела европске музичке ренесансе. Сада се њима придружило и једно савремено остварење – миса Наоружани човек Угиса Праулињша коју ћемо чути у емисији.

Сам аутор напомиње да је написао композицију имајући у виду сензбилитет модерног слушаоца, посебно желећи да подари дело онима који воле рану музику, минимализам, готик рок и етно музику и траже у звуку утеху, заједништво и простор медитације.

Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво