Читај ми!

Уметност интерпретације – Марк Педмор и Мицуко Учида

У вечерашњој емисији можете чути како су тенор Марк Педмор и пијанисткиња Мицуко Учида извели циклус песама „Зимско путовање” Франца Шуберта, 26. јуна ове године у Вигмор холу у Лондону.

Овај концерт је одржан у периоду забране кретања у Лондону, у празној сали Вигмор хола и био је последњи у оквиру серијала од двадесет наступа који су директно преношени на радију Би-Би-Си 3.

Питања отуђења, изолације и страха која су нам свима наметнута у околностима пандемије, могу се пронаћи и у Шубертовом циклусу, заснованом на стиховима Вилхелма Милера; његов јунак након неостварене љубави одбачен лута леденим пределима, док се мислима враћа у прошлост, како би боље разумео садашњост. Циклус Зимско путовање поставља изузетно велике интерпретативне захтеве пред извођача, јер се деоница креће у широком распону који обухвата регистре како тенора тако и баритона, остајући „на ивици” могућности певача оба гласа. Саме димензије циклуса, који у интегралном извођењу траје око седамдесет минута, захтевају од певача велику концентрацију, јер поседује драмски интензитет и драматуршки лук налик сценским вокално-инструменталним делима, док су промене ритма и расположења подједнако присутне како у вокалној, тако и у клавирској деоници.

Према речима киритике, Марк Педмор је током овог наступа одржао „мастерклас” из области динамичког сенчења и третмана текста. Његова прецизност у праћењу Шубертових инструкција, пажња усмерена на сваки детаљ и јасноћа гласа посебно су се истакли у песмама „Пролећни сан” и „Путоказ”, док је ангажована пратња Мицуко Учиде инспирисала критичара дневног листа „Гардијан" да напише да је „од свих великих пијаниста који су изводили клавирску пратњу у овој музици, она остала најинтересантнија”.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво