Читај ми!

Уметност интерпретације

Представљамо немачку блок-флаутисткињу Табеу Дебус.

Ова млада уметница, студије је завршила на Универзитету за музику и извођачке уметности у Франкфурту у класи Михаела Шнајдера, да би се потом усавршавала на Краљевској академији у Лондону код Памеле Торби. Упркос релативно краткој каријери, Табеа Дебус је наступала широм Европе, Азије и Америке, а њено интересовање за савремену музику, довело је до поруџбина нових дела за блок-флауту и бројних сарадњи са композиторима. Као солисткиња, ова уметница је наступала у Вигмор холу у Лондону, Барбикан центру, Кадоган холу, као и на фестивалима у Мекленбургу-Горњој Померанији, Шлезвиг-Холштајну, Брекону и другим. Сарађивала је са угледним ансамблима као што су Енглески концерти, Ла Серенисима, Дандин консорт, Енглески камерни оркестар и Хор Западнонемачког радија, између осталих, а до сада је објавила и пет солистичких компакт-дискова.

Табеа Дебус је била и победница бројних таммичења за блок-флауту – ове године је добила награду Удружења извођачких уметника „за иновацију у класичној музици”, прошле године и Прву награду на међународном такмичењу блок-флаутиста у Лондону и награду за соло наступ на фестивалу у Мекленбургу-Горњој Померанији, а 2014. и 2011. и две прве награде на међународним такмичењима „Јохан Хајрних Шмелцер” и „Хилста” такмичењу за дувачке инструменте.

У вечерашњој емисији слушаћете интерпретације ове уметнице забележене на њеном најновијем албуму Earworm, на којем се налазе снимци дела аутора барокне музике, које Табеа Дебус изводи на читавом низу реплика оригиналних инструмената. У питању су минијатуре – одломци неких од познатијих страница барокне литературе, у транскрипцијама за блок-флату и виолу да гамбу и теорбу или гитару. Уз Табеу Дебус наступају Џонатан Рис, виола да гамба и Алекс Мекартни, теорба и гитара.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво