Читај ми!

Светске музичке позорнице

Камерна остварења Јозефа Хајдна, Роберта Шумана и Сергеја Рахмањинова свира трио Вандерер. Снимак је са концерта одржаног 16. октобра 2019. године у дворани Консертхебау у Амстердаму.

Након освојене награде на такмичењу Удружења немачких радио станица у Минхену 1988. и специјалног одликовања које им је додељено на престижном такмичењу камерних музичара Фишоф одржаном у Њујорку 1990. године, чланови трија Вандерер почели су да граде репутацију важног камерног састава, да би данас важили за један од најзначајнијих светских камерних ансамбала који на свом репертоару негује велики број дела: од остварења из пера бечких класичара, до композиција савремених аутора. Критичари њихове интерпретације описују као изузетне, технички беспрекорне, са готово телепатским међусобним размевањем које је присутно на сваком њиховом наступу. Чланови трија Вандерер су виолиниста Жан-Марк Филипс-Варжабедиан, виолончелиста Рафал Пиду, као и пијаниста Венсан Кок, који, поред заједничког музицирања, раде и као професори на Конзерваторијумима у Паризу и Лозани.

У богатој, вишедеценијској каријери у којој су остварили значајан број веома запажених и награђиваних снимака дела Ернеста Шосона, Франца Шуберта, Мориса Равела, Дмитрија Шостаковича, Арона Копланда, Петра Чајковског и других аутора, трио Вандерер је наступао и на водећим светским музичким фестивалима и позорницама попут дворана Берлинске филхармоније, миланске Скале, Херкулове дворане у Минхену, дворане Тонхале у Цириху, бечког Музикферајна и дворани Опере у Пекингу. Више од стотину концерата одржали су са водећим светским оркестрима Француске, Немачке, Пољске, Аустрије, Шведске, Русије, као и диригентима међу којима се посебно издвајају Јехуди Мењухин, Кристофер Хогвуд и Шарл Дитуа.

Добитници су бројних међународних награда међу којима посебно место припада одликовању Витезови реда Уметности и књижевности Француске Републике које им је додељено 2015. године.

Уредница Ирина Максимовић Шашић



 



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво