Нова дискографија – Дела Жила Маснеа

У вечерашњој емисији представљамо албум са оркестарским композицијама Жила Маснеа у интерпретацији Шкотског краљевског националног оркестра под управом Жан-Лика Тенгоа. Овај албум је у октобру објавила дискографска кућа Наксос.

Иако је Жил Масне остао запамћен у историји музике пре свега као оперски композитор који је за собом оставио двадесет седам дела, укључујући и данас популарне опере Манон и Вертер, у његовом опусу се налазио и велики број оркестарских остварења. Она су укључивала оркестарске свите, балете, као и музику за бројне сценске комаде. Дела на овом диску одабрана су са намером да се покаже разноврсност Маснеовог оркестарског опуса, те се тако на њему налазе уверитире Бример и Федра, симфонијска поема Визије, свита Еспада као и музика за сценски комад Ериније.

Говорећи о овом албуму, Жан-Лик Тенго је указао на Маснеову свестраност, али и иновативност, наводећи: „Маснеове оркестарске композиције откривају различите аспекте његовог талента: сценску музику инспирисану грчком трагедијом; балет под шпанским утицајем; романтичне увертире у Федри и Бримеру, једном од открића овог албума, упечатљивој патриотској увертири која је описивала Наполеонов државни удар, а која је сада први пут дискографски забележена. Али најфасцинантнији аспект његове музике за оркестар може се пронаћи у симфонијској поеми Визије, која је била инспирисана једним путовањем по Алпима. Ко би могао да помисли да је Масне био први аутор који је увео електронски инструмент у симфонијску музику још 1891. године? У Визијама постоји деоница у партитури намењена Електрофону, инструменту који је био изумљен само пар месеци раније, а који је репродуковао људски глас. Масне га је искористио како би дочарао одлазак љубави, као реминисценцију која долази из далека. Ово дело је такође послужило као скица за Медитацију из опере Таис, стварајући просторни ефекат мале камерне групе у којој свирају виолина и харфа, а која је у дијалогу са целим орекстром", рећи су диригента Жан-Лика Тенгоа.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво