Грамофонија

Балети из опера Бородина, Чајковског, Вердија и Понкијелија

Изводе чланови Берлинске филхармоније под управом Херберта Карајана. Снимци су начињени 1972. године, а репродуковаћемо их са плоче продукцијске куће Екс либрис.

Са записима које је реализовао продуцентски тим у којем су Гинтер Херманс, Ханс Хирш и Ханс Вебер смо се више пута сусретали у претходним емисијама, те нема потребе посебно истицати да је реч о екипи Дојче грамофона која је радила на снимцима врхунског квалитета, померајући границе звучних карактеристика које винил као фонограм може да садржи. То је случај и са плочом коју емитујемо, а која је оригинално објављена под етикетом Дојче грамофона у Немачкој, Великој Британији, Италији и Шпанији, док је за француско тржиште представљена у оквиру серије Престиж, уз швајцарско издање које је објавила кућа Екс либрис. У сваком случају је реч о врхунским издањима са акцентом на квалитету снимка, о чему сведоче и верзије на магнетофонским тракама од седам инча намењеним аудиофилском тржишту. Ово је редак знак да је реч о снимцима нарочитих звучних перформанси, с обзиром на то да су се на овом медију ретко објављивали оригинални записи.

Занимљиво је истаћи да је Карајан почетком шездесетих година објавио за продукцијску кућу Колумбија још једно издање са балетским сегментима из опера, врло слично овом, али са Филхармонија оркестром и нешто другачијим избором нумера, које је достигло широку популарност у Европи и САД и преко тридесет реиздања. Међутим, реч је о винилима лошијег квалитета, са снимцима који нису на истом нивоу као ови које емитујемо, иако постоје модерне верзије ове плоче из 2015. године, знатно боље израде од оригинала.

Аутор Милан Милојковић
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво