Читај ми!

Уметност интерпретације – Кристоф Русе

Кристоф Русе изводи дела Луја Купрена, Жан-Филипа Рамоа, Панкраса Роајеа и Ђиролама Фрескобалдија

Овај уметник, рођен 1961. године у Авињону, данас се сматра једним од најбољих чембалиста и диригената који су допринели даљем развоју тумачења француске барокне музике. Након часова клавира које је имао као дечак, Русе се већ са тринеаст година заинтересовао за чембало, те је студирао овај инструмент у класама водећих интерпретатора на овом инструменту - Игет Драјфус и Боба ван Асперена.

Сходно свом таленту, Русе је рано почео да наступа са ансамблима за стару музику попут Ла Петит Банд, Музика Антиква из Келна, Академија за стару музику и ансамблом Цветне уметности, што је временом утицало и на промену његових интересовања. Поред извођења, све преданије је почео да се окреће и проучавању барокне музике, те 1991. године оснива ансамбл Les Talens Lyriques. Овај ансамбл је данас познат као један од водећих састава посвећених извођењу барокне и то, пре свега, француске барокне музике, као и проучавању композиторске праксе у Француској и другим европским земљама тог доба.

Са овим оркестром, објавио је преко четрдесет снимака опера претежно француских и италијанских аутора из 17. и 18. века. Последњих година, посвећен је и интерпретацијама ретко извођених верзија опера из 19. века, попут Гуноовог Фауста у верзији из 1859, или мало познате опере Утал Етјена Меила. Поред ових важних записа, Русе је објавио на десетине албума са водећим светским солистима, пре свега певачима попут Вероник Жанс, Сандрин Пијо, Џојс Дидонато и Андреаса Шола, са којима је извео богату вокално-инструменталну литературу италијанских и француских аутора.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво