Читај ми!

Џез

Концерт исландског дуа Солви и Магнус са специјалним гостом Хилмаром Јенсоном, одржан 4. септембра ове године на Рејкјавик џез фестивалу.

Састав који чине Солви Колбенсон и Магнус Тригвасон Елијасен, заједно са Хилмаром Јенсоном почетком септембра се представио на исландском Рејкјавик џез фестивалу, који је ове године због добро познатих околности био посвећен стваралаштву махом домаћих музичара. У овом трију најинтригантнију интернационалну каријеру је остварио специјални гост, гитариста Хилмар Јенсон, као стални сарадник познатог њујоршког бубњара Џима Блека. Саксофониста Солви Колбенсон последњих пар година гради каријеру у Берлину, док је његов дугогодишњи сарадник, бубњар Магнус Тригвасон Елијасен, један од најзапосленијих џез бубњара у својој земљи.

Њихов наступ на фестивалу био је посвећен великанима џеза, са нарочитим фокусом на композиције Орнета Колмена, Пола Моушна и Телонијуса Монка, док су остатак репертоара чинила дела Дејва Холанда и Хенрија Мансинија. Овакав одабир репертоара указује на наклоност извођача ка смелим и превратничким тенденцијама из историје џеза, али без модернистичке деконструкције у аранжманима. У постави без баса, трио исландских музичара се не труди да покрије ниске фреквенције, већ се ослања на особености инструментаријума и оставља доста слободног простора на пољу звучне текстуре. У таквом односу снага надигравају се Колбенсон и Јенсон као истакнути солисти, на клацкалици између пост-бапа и авангардног фјужна.

Аутор Никола Марковић
Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво