Читај ми!

Музика света

Фестивaл Curious Classics – Ји Ђи-Јонг

У петој емисији циклуса посвећеног фестивалу Curious Classics који је одржан од 20. фебруара до 9. марта у Стокхолму, чућете наступ Ји Ђи-Јонг – јужнокорејске уметнице на гајагуму, инструменту сличном котоу. Снимак је забележен у Гриневалд сали Концертне дворане у Стокхолму, 1. марта ове године.

Традиционална музика у Кореји, и народна и дворска, носи назив „гугак”. Дворска музика, настала како из аутохтоне корејске традиције, тако и под утицајем кинеске дворске музике и обухвата неколико жанрова; ак је традиција увезена из Кине, данг-ак представља фузију кинеске и корејске дворске музике, док хјанг-аке – чисто корејска музика. Много веће богатство, и у жанровском смислу, али и према обредима у којима се ова музика користила, може се пронаћи у класификацији традиционалне народне музике Кореје. Тако се разликују жанрови као што је пансори, у којем вокалног солисту који излаже изразито наративни садржај прати инструменталиста на бубњу, потом санјо, искључиво инструментална музика са богатим ритмовима, као и јеонг-ак, вокално-инструментална традиција коју су неговали образованији слојеви у друштву. Међу жанровима такође постоје нонгак са плесно-певачким нумерама праћеним удараљкама, који се везује за сеоску традицију, затим шинави – музика која се користила приликом шаманских ритуала, те салпури, плес који су шамани користили за терање злих духова.

На концерту у Стокхолму Ји Ђи-Јонг извела је нумере које припадају жанровима народне традиционалне музике, тачније пансори, шинави и санјо. Она слови за једну од водећих уметница на корејском гајагуму – дванаестожичној цитри, инструменту веома сличном јапанском котоу. Због своје посвећености тумачењу и интерпретацији музичке баштине, проглашена је Националним културним благом ове земље.

На овом концерту са њом је наступио и перкусиониста Ким Те-Јонг, који је свирао чангу – корејски инструмент са две мембране. Прва нумера, коју вечерас слушамо, траје чак педесет минута, а прожимају је различита расположења, контемплативни одсеци и бриљантни, виртуозни пасажи. Припада жанру санјо, и то стилу Со Гонг Чул који је име добио по великом мајстору овог жанра који је живео током XX века.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво