Читај ми!

Имагинарна едиција

Донатела дела Порта: Позни неолиберализам и његови противници

У емисији Имагинарна едиција, од понедељка, 16. до петка, 20. новембра, можете пратити текст „Позни неолиберализам и његови противници” који је написала Донатела дела Порта.

Ауторка на почетку рада најпре скицира типове криза на које су друштвени покрети реаговали док су се оне шириле на нивоу Европске уније. Потом, разматра начине политичких одговора на те кризе, као и њихове друштвене и политичке последице, које постављају контекстуалне политичке изазове друштвеним покретима у периоду Велике рецесије. На крају текста нагласак је стављен на међунационалне разлике у развоју криза са посебном пажњом на европску периферију - односно на област која је најтеже њоме погођена, али такође и место на ком су покрети против мера штедње били активнији, премда у различитим облицима. Донатела дела Порта је у својим претходним радовима истицала сличност друштвених покрета широм европске периферије, за разлику од остатка Европе. У овом раду, међутим, углавном се фокусира на интерна поређења земаља које је економска криза најтеже погодила.

Текст је преузет из зборника Late Neoliberalism and Its Discontents in the Economic Crisis који је 2017. године објавила издавачка кућа MacMillan .

Превод с енглеског језика Ацо Попадић.
Чита Александар Божовић.
Уредница Оливера Нушић.









Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво